792 315 084
OVĚŘIT DOSTUPNOST

Co je to roaming a na co si opravdu dát pozor?

Co je to roaming a na co si opravdu dát pozor?

Publikováno: 24. 11. 2022390 slovČtení na 2 min.

Roaming je jednou ze základních telekomunikačních služeb, které používáme. Jedná se totiž o to, že přecházíme do odlišné nežli naší domácí sítě, a přitom čerpáme mobilní data. Roaming je tak obchodní název, který umožňuje jak klientům, tak poskytovatelům řídit, limitovat a případně také odlišně oceňovat data podle lokality.

V praxi to tak znamená, že roaming můžete, ale přitom nemusíte nutně využít. Jedná se ale také o službu, o které je moc dobré něco znát. Nejednomu se totiž stalo, že roaming stál klienty i poměrně dost velké peníze.

Kdy a proč se roaming aktivuje?

Aktivace roamingu probíhá vždycky, pokud přejdete od domácího operátora. V zemi, kde máte registrované služby a zároveň platíte standardní služby, se mobilní data počítají podle standardního ceníku. To může platit také v zahraničí, kde přecházíte na roaming, za určitých podmínek.

Jakmile se ale dostanete do pohraniční oblasti, nebo přímo do zahraničí, kam už zasahuje signál partnerských sítí vašeho operátora, tak si vás může operátor automaticky převzít. Tím pádem vám začne nabízet mobilní data i všechny další služby podle svých cen.

Odlišné ceny i možnost deaktivace

V rámci jednotlivých částí světa můžete mobilní data i další služby rozhodně užívat za jiné ceny. Konkrétně Evropská Unie má pro všechny členské země zavedeno, že se počítají služby za stejné peníze, jako v domovské zemi. Pokud ale opustíte EU, tak se dostáváte do roamingových pásem, kde opravdu mohou být ceny výrazně vyšší.

Především mobilní data se mohou někdy extrémně prodražit. Kupříkladu ve Švýcarsku není vzácností ani megabajt dat za více jak sto korun. Z toho důvodu lze jak v administraci operátora, tak i přímo v mobilním telefonu roaming deaktivovat. Díky tomu se vám tak nepřipojení nikdy telefon k partnerské síti.

Čtěte také

Přečtěte si i ostatní články z blogu.