792 315 084
OVĚŘIT DOSTUPNOST

Co potřebuji pro využívání VoLTE a jak tato služba vůbec funguje?

Co potřebuji pro využívání VoLTE a jak tato služba vůbec funguje?

Publikováno: 26. 10. 2021400 slovČtení na 2 min.

VoLTE je jednou z nejmodernějších technologií, která aktuálně funguje jako podpora kvalitního volání napříč sítěmi nejen v Česku i Evropě. Služba jako taková je ale určená jen pro některá zařízení a není tak automatická pro starší modely. Ohledně také i tím, jaká zařízení umí se službou pracovat se budeme zabývat v následujících řádcích.

Služba přišla s novým protokolem bezdrátového datového připojení, který je známý jako 4G+ a mnohem častěji pod názvem LTE. Proto se také dobře ujal název služby VoLTE. 4G+ jako takové fungoval a funguje i nyní jako pomyslný mezník mezi standardem 4G a standardem 5G na který se dlouhé roky čekalo a před nedávnem se konečně hnuly ledy ohledně spouštění 5G sítě také u nás v České republice. Vraťme se ale zpátky ke službě a jejím funkcím.

Co to vůbec je služba VoLTE?

Klasické volání určitě každý z vás zná. Občas se ale můžeme potýkat i v moderní době s tím, že jsou některé oblasti pokryté špatným signálem pro kvalitní hovor nebo mnohdy signál dokonce ztrácíme úplně. Technologie VoLTE je hybridní technologií, která napomáhá zlepšení kvality hovoru právě například i tím, že dokáže posílit přijímaný signál. Při volání přes VoLTE totiž neproudí informace jen po klasické frekvenci hovorů, ale také přes 4G+ pásmo, které je stabilnější a mnohem rychlejší.

Jaká zařízení mohou přijímat VoLTE?

Ne každé zařízení s možností hovorů ale může využívat zároveň i technologii VoLTE. VoLTE není totiž závislé tolik na schopnosti přijímání hovoru jako spíše na úrovni připojení k internetu, které je dané zařízení schopno užívat. Drtivá většina zařízení, která zvládá připojení 4G nemá problém ani s variantou 4G+. Ta zařízení, která ale byla vyrobena přibližně v roce 2015 a dříve, nemusí mít podporu 4G sítě a tím pádem ani volání přes VoLTE.

 

 

Čtěte také

Přečtěte si i ostatní články z blogu.