792 315 084
OVĚŘIT DOSTUPNOST

Co je to datový limit a co o něm potřebujete vědět?

Co je to datový limit a co o něm potřebujete vědět?

Publikováno: 6. 9. 2022393 slovČtení na 2 min.

Datový limit je jednou ze základních hodnot, které budete používat v rámci různých mobilních tarifů, ale dokonce se s ním můžeme v některých případech potkat i v případě, kdy zřizujeme bezdrátový internet do domácností, na chalupy a další podobné typy připojení.

Pokud bychom datový limit zkráceně představili tak jde o to, že nám datový limit určuje maximální množství čerpaných dat jak nahráváním, tak i stahování ze sítě, které v rámci zúčtovacího období můžeme využít. Jako zúčtovací období se pro limit dat užívá vždy měsíc, stejně datumově, jako máte určeno například u splatnosti faktur.

Kde zjistím, jaký mám datový limit?

Datový limit je pochopitelně součástí celé nabídky, takže vždycky najdete jeho hodnotu také v parametrech vašeho tarifu či předplaceného balíčku. Občas bývá označován také jako čerpání dat, nebo zkratkou FUP. Vždy se ale jedná o limit, jaká mobilní data smíte v daném období čerpat.

Co se stane, když jej vyčerpám

Vyčerpáním datového limitu dochází v naprosté většině případů k odpojení od internetu. Tarif nadále funguje, můžete volat i psát SMS, jen samotná mobilní data nejsou nadále přístupná. Všichni operátoři ale nabízejí svým předplatitelům možnost dokoupit si další mobilní data jednorázově i opakované v různém objemu. Díky tomu tak i v moment, kdy nadměrně čerpáte data, nemusíte přijít o jejich přísun.

Pozor na jejich užívání v zahraničí!

Důležité upozornění se týká ale toho, že v zahraničí se mohou mobilní data odlišovat. Klasický datový limit jako máte u nás budete mít stejně tak i kdekoliv v Evropské unii. Jakmile ale vyrazíte za její hranice, nebo do Švýcarka, tak se dostáváte do roamingových pásem. Zde jsou mobilní data čerpána úplně mimo domácí tarif, ale především jsou jinak zpoplatněna a zpravidla jsou velice drahá.

Čtěte také

Přečtěte si i ostatní články z blogu.